ΑΓΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Αγιος Φανουριος

Μαρτυρία Χριστού ή κόσμου;

Λέει κάπου ο Απ. Παύλος για του χριστιανούς «Θεοῦ γεώργιον, Θεοῦ οἰκοδομή ἐστε» (Α΄Κορ. 3:9). Ἡ λέξη γεώργιον σημαίνει χωράφι, είναι συνώνυμη με τη λέξη «γεωργός», που δηλώνει αυτόν που εργάζεται και καλλιεργεί τη γη.

Κάτι ανάλογο έκανε και ο Άγ. Φανούριος πριν φθάσει στο μαρτύριο, καλλιεργούσε τον αγρό της ψυχής του. Το ένα έφερε το άλλο, ἡ καλλιέργεια έφερε την μαρτυρία.

Μάρτυρας τί σημαίνει; Μαρτυρώ με την ζωή μου την αλήθεια! Λέγει κάπου ο προφήτης Ησαΐας: «Γίνεσθέ μοι μάρτυρες…» (Ησ. 43:10). Εμείς τί μαρτυρία δίνουμε στη ζωή; Μαρτυρία Χριστού ή κόσμου;

Ένας μύθος του Αισώπου λέει: Κάποιος οδοιπόρος κατακουρασμένος και πεινασμένος από την κοπιαστική οδοιπορία του, κάθισε στη σκιά ενός δένδρου για να ξεκουραστεί. Όλως αναπάντεχα βρήκε μπροστά του μια χούφτα καρύδια και πεινασμένος καθώς ήταν, τα έσπασε και τα έφαγε. Του έμειναν όμως τα τσόφλια, (αν μπορούσε θα τα έτρωγε κι αυτά!). Σκεπτόταν λοιπόν πως θα τα αξιοποιήσει! Και βρήκε τη λύση. Τα μάζεψε, σε «σωρό» και τα πρόσφερε θυσία στο Θεό! Έπειτα συνέχισε το δρόμο του δοξάζοντας τον Θεό, που τόσο απροσδόκητα του πρόσφερε τροφή και τον αξίωσε να του προσφέρει και θυσία!

Τι έπρεπε να κάνει ο οδοιπόρος αν πράγματι αγαπούσε το Θεό; Ασφαλώς όχι να του προσφέρει ό,τι είχε για πέταμα ! Αλλά να προτιμήσει να μείνει νηστικός, ή έστω να φάει τα μισά και να προσφέρει τα υπόλοιπα, δηλ. κάτι απ’ την «ουσία» στο Θεό με την ελπίδα πως ο Πανάγαθος Θεός δεν θα τον άφηνε. Όμως από τη μεγάλη «ευλάβεια», δηλ. ψευδευλάβεια που είχε στο Θεό, του πρόσφερε τα τσόφλια! Ίσως και να περίμενε κι ανταμοιβή γι αυτή του την «προσφορά». Και στην περίπτωση που κάτι του πήγαινε στραβά στη ζωή να παραπονιόταν στο Θεό, «Εγώ κάτι έκανα για σένα!… Εσύ γιατί με δοκιμάζεις έτσι;…»

Ας προβληματιστούμε κι εμείς μήπως κάνουμε το ίδιο στο Θεό! Μήπως αντί για θυσία, Του «προσφέρουμε» τα «τσόφλια» της ζωή μας! Ό,τι λιγότερο και ευτελές. Μήπως «τρώμε» την ζωή μας, ασχολούμενοι με όλα μας τα βιοτικά και ό,τι «απομένει» το προσφέρουμε ως θυσία στο Χριστό π.χ Το ρίχνουμε στον ύπνο την Κυριακή και πάμε στην Εκκλησία στο «Δι’ ευχών…», ή περνάμε απλά και ανάβουμε ένα κεράκι! Είτε το βράδυ πριν κοιμηθούμε κάνουμε ένα «στραβό» σταυρό κι αυτό με χασμουρητό και μετά αν μας πάνε στραβά στη ζωή μας, στρεφόμαστε κατά του Θεού! Πώς δεν μας πρόσεξε, όπως τον προσέχουμε εμείς!

Είναι αδελφοί μου η σκληρή και πικρή πραγματικότης, ότι ξοδεύουμε τη ζωή μας σε χίλια δυό πράγματα φαί, ντύσιμο, διασκεδάσεις, τηλεόραση, ύπνο, καλοπέραση κ.α και τα έργα του Θεού (προσευχή, εκκλησιασμό, νηστεία, μελέτη πνευματική, εξομολόγηση) τα βάζουμε στο περιθώριο του χρόνου μας.

Ο άγιος Φανούριος τι πρόσφερε στο Θεό; Τσόφλια; Όχι, αλλά θυσίασε για την αγάπη του σ’ Αυτόν τα πάντα, αξιώματα, δόξες, τιμές, νιάτα, ομορφιά, πλούτο, ψυχή και σώμα, έχυσε το αίμα του για την πίστη του! Και εφάρμοσε έμπρακτα αυτό που λέει η Αγία Γραφή: «ἀγαπήσεις Κύριον τὸν Θεόν σου ἐξ ὅλης τῆς καρδίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ψυχῆς σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς διανοίας σου καὶ ἐξ ὅλης τῆς ἰσχύος σου» (Μαρ. 12:30).

Επιτρέψτε μου αγαπητοί μου έναν παραλληλισμό του Θείου έρωτα προς τον ανθρώπινο έρωτα.

Όταν ένας άντρας αγαπά δυνατά μια γυναίκα δεν υπολογίζει τίποτα. Ό,τι και να του στοιχίσει η συνάντηση μαζί της, θα το υπομείνει αρκεί να βρεθεί κοντά της! Βρέξει, χιονίσει, φυσήξει, καύσωνα κάνει, τίποτα δεν στέκεται εμπόδιο, για να ματαιώσει μια συνάντηση με την αγαπημένη του! Δεν τρώει, δεν κοιμάται, δεν πάει πουθενά, όταν περιμένει αυτήν που αγαπά! Κάτι ανάλογο κάνει και εκείνος που αγαπά τον Θεό, προκειμένου να τον συναντήσει, θυσιάζει για χάρη Του τα πάντα!

Η καλύτερη μαρτυρία του Χριστού είναι μέσα από τα έργα μας! «Οὕτω λαμψάτω τό φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τά καλά ἔργα καί δοξάσωσι τόν πατέρα ὑμῶν τόν ἐν τοῖς οὐρανοῖς» (Ματθ. 5,16).

Αυτό να εφαρμόσουμε κι εμείς αδελφοί μου, έμπρακτα στη ζωή μας αν θέλουμε να ευαρεστήσουμε τον Θεό.

π. Δ. Σ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s