ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ ΕΝ ΟΨΗ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΕΩΣ ΤΩΝ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ

Αγαπητοί μου γονείς
Απευθύνομαι με αίσθημα ευθύνης και πατρικής αγάπης σε όλους εσάς που έχετε την ιδιαίτερη ευλογία να είστε γονείς και σας παρακαλώ να διαβάστε με προσοχή αυτή την σύντομη επιστολή και να ενεργείστε δεόντως.
Ζούμε σε μια εποχή αποστασίας από τον Θεό και προκλητικής ανηθικότητας, σε σημείο να επαινείται πλέον κάθε μορφή διαστροφής και να νομιμοποιούνται ως «προσωπική επιλογή και ιδιαιτερότητα», συμπεριφορές που παλαιότερα προκαλούσαν αποστροφή, προσβολή και ντροπή! Μέσα σε ένα τέτοιο διεφθαρμένο και αντιχριστιανικό «κλίμα», κινδυνεύουμε όλοι μας μικροί και μεγάλοι να γίνουμε «απολωλότα πρόβατα»(!) και να χάσουμε το στόχο μας που είναι ο αγιασμός μας και η πνευματική μας ολοκλήρωση και τελειοποίηση.

Εάν ο κίνδυνος αυτός, να «χάσουμε τον δρόμο μας» στην πνευματική μας πορεία, είναι υπαρκτός για τους ενήλικες, φαντασθείτε πόσο ευάλωτα είναι τα νέα παιδιά, που δεν έχουν ακόμη τη γνώση και την εμπειρία των γονιών! Γι αυτό πρέπει να πιαστούμε χέρι – χέρι και να προσπαθήσουμε από κοινού να περισώσουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να αναπτυχθούν και να αναγεννηθούν τα παιδιά μας, μέσα στην Ελληνορθόδοξη παράδοση, πάνω σε γερές ρίζες δοκιμασμένες στο χρόνο και στις δυσκολίες της ζωής.
Τα παιδιά μας δεν έχουν μόνο σώμα, σάρκες και αίμα. Έχουν και αθάνατη ψυχή με αιώνιες και πνευματικές ανάγκες και αναζητήσεις. Είναι λάθος μας να φροντίζουμε μόνο για το τι θα φάνε, τι θα πιούνε, τι θα ντυθούν, που θα διασκεδάσουν κ.λπ. και να αδιαφορούμε για τον πνευματικό τους καταρτισμό, για την ικανοποίηση των ψυχικών τους αναγκών, για την επαφή τους με το Χριστό και το Άγιο Ευαγγέλιο.

Κάποτε στο παρελθόν φέρατε τα παιδιά σας στη Εκκλησία και τα βαπτίσατε και καλά κάνατε. Όμως η σωτηρία μας δεν εξαρτάται μόνο από το βάπτισμα, αλλά και απ΄ την ορθή πίστη και ζωή όπως μας την απεκάλυψε ο Θεός. «Ὁ πιστεύσας καὶ βαπτισθεὶς σωθήσεται – λέγει ο Κύριός μας – ὁ δὲ ἀπιστήσας κατακριθήσεται»! (Μαρκ. ιστ΄,16). Το έργο της πνευματικής οικοδομής των βαπτισμένων Χριστιανών, είναι έργο της Εκκλησίας. Την ευθύνη για την πνευματική επιμόρφωση την έχουν πρώτιστα οι ιερείς και οι καλοί και φιλότιμοι γονείς και ανάδοχοι. Επειδή όμως οι καθημερινές μέριμνες, γονέων και αναδόχων, ίσως και η έλλειψη επαρκούς θεολογικής γνώσης και κατάλληλου χρόνου, δεν ευνοούν την πνευματική διαπαιδαγώγηση των παιδιών, έχει επωμιστεί το έργο αυτό αποκλειστικά η Εκκλησία, με τους κληρικούς της και τους κατάλληλους λαϊκούς συνεργάτες της.
Βοηθάει έτσι τον κάθε άνθρωπο να κατανοήσει από μικρή ηλικία, την αιώνια αποστολή του και το βαθύτερο νόημα της ζωής του, που είναι να πλησιάσει, όσο το δυνατόν περισσότερο τον Σωτήρα Χριστό, για να μπορέσει όχι μόνο να αντισταθεί στο χείμαρρο του κακού που κατακλύζει συνεχώς την κοινωνία μας, αλλά και ο ίδιος να γίνει «τὸ ἅλας τῆς γῆς» (Ματθ. ε΄,13) για να μη πάθουμε πνευματική αποσύνθεση! Προς τούτο το σκοπό κατατείνουν και λειτουργούν στην ενορία μας τα λεγόμενα «κατηχητικά σχολεία» ή αλλιώς οι νεανικές ομάδες πνευματικού καταρτισμού. Θερμά λοιπόν παρακαλώ την αγάπη σας να παρακινήστε τα παιδιά σας και να τα φέρετε σ΄ αυτές τις ωραίες νεανικές συναντήσεις, για να ΄χετε την ευλογία και τη χαρά να τα χαίρεστε αργότερα και να τα καμαρώνετε για την άψογη και συνετή διαγωγή τους και να σας μακαρίζουν για τον πολύτιμο «θησαυρό» της πίστεως, που τους δώσατε, για να είναι φωτεινή μαρτυρία, μέσα στο σκοτάδι της αμαρτίας που καταποντίζει τον κόσμο μας!

Τέλος σας εύχομαι εγκάρδια για τη νέα σχολική περίοδο των παιδιών σας, ο Θεός να σας χαρίζει υγεία, δύναμη ψυχική και πολύ υπομονή, ώστε να συνεργαστείτε απρόσκοπτα με τα παιδιά σας και να τα επιστηρίξετε με όλη σας τη δύναμη στην προσπάθειά τους να μορφωθούν και να βάλουν θεμέλια για το μέλλον τους.

Με θερμές πατρικές ευχές ο εφημέριός σας Πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Χ. Σαββόπουλος

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s