ΑΓΙΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ & ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΟΥ ΛΟΥΚΑ 18-10-2021

 

Αποστολος Λουκας

Ο Αγ. Απόστολος Λουκάς ήταν Έλληνας στην καταγωγή, (έγραψε το ευαγγέλιό του και τις Πράξεις των Αποστόλων στην Ελληνική). Ήταν ιατρός, ο πρώτος χριστιανός ιατρός. Τον σαγήνεψε το κήρυγμα του Χριστού, η σαγήνη του ευαγγελίου που είναι όχι μόνο για αγράμματους αλλά και για εγγράμματους, μπροστά στη σοφία του Θεού όλοι είναι ίσοι κι όλοι είναι νήπιοι πνευματικά.

Ο Χριστός ήρθε για όλους, γιατί η αγάπη του είναι παγκόσμια, καθολική, αντιρατσιστική. Όχι κλίκα εκλεκτών, αλλά σύναξη αδελφών, κάθε τάξεως. Και σήμερα ακόμη έχει τους ανθρώπους του ο Χριστός, τους εκλεκτούς και συνετούς, σε κάθε επάγγελμα, σε κάθε επιστήμη, σε κάθε τέχνη. Είναι εκείνοι που κάνουν με ευλάβεια το σταυρό τους, που πάνε κάθε Κυριακή στην Εκκλησία, που έχουν καθοδήγηση πνευματική, σκύβουν το κεφάλι τους ταπεινά κάτω απ΄ το πετραχήλι του παπά και ζητούν συγχώρηση για τα κρίματά τους.

Γνώρισε το Χριστό, τα έδωσε όλα! Υπήρξε και μαθητής του απ. Παύλου, ακολούθησε τον Παύλο, στη Μακεδονία, στην Αθήνα, την Πάτρα, τη Ρώμη, γιατί; Όχι για εμπορικούς σκοπούς, για να κερδίσει χρήματα, αλλά για να κηρύξει, για να προσφέρει τον πολύτιμο θησαυρό πού βίωνε ο ίδιος, τη χαρά και την ειρήνη, την αγάπη που έκρυβε στα στήθη του!

Εμείς τί κηρύττουμε, τι μεταδίδουμε στους άλλους;

Δυσκολευόμαστε σήμερα να ξεχωρίσουμε τους ευσεβείς απ΄ τους ασεβείς. Γιατί έχουμε πάψει να δίνουμε με τη ζωή μας και τα έργα μας ομολογία Χριστού. Διστάζουμε να κάνουμε το σταυρό μας δημόσια! Να πούμε ότι νηστεύουμε, ότι εξομολογούμαστε. Συσχηματιζόμαστε με τη νοοτροπία του κοσμικού φρονήματος. Μπαίνουν στην εποχή μας οι χριστιανοί μέσα στο ναό του Θεού όπως θα πήγαιναν σε ένα κέντρο διασκεδάσεως! Πάει κάποιος να εκκλησιαστεί και βλέπει όλα τα έκτροπα μες το ναό του Θεού! Μισόγυμνες γυναίκες, μακιγιαρισμένες απ’ την κορφή μέχρι τα νύχια, με την τσίχλα στο στόμα και δεν φτάνει μόνο αυτό το στρώνουν και στην κουβέντα με γνωστούς και φίλους σα να βρίσκονται σε καφετέρια! Αυτό όμως αδελφοί μου δεν είναι χριστιανισμός, δεν είναι ευσέβεια, αλλά η γελοιογραφία της.

Το ευαγγέλιο του απ. Λουκά είναι από τα ωραιότερα γιατί περιγράφει τα γεγονότα με ιστορική ακρίβεια, με πολύ λόγια γλώσσα, αλλά και με λεπτομέρειες σημαντικές απ’ τη δραστηριότητα και τη διδασκαλία του Ιησού, που δεν τις έχουν επισημάνει οι άλλοι Ευαγγελιστές.

Ο λόγος του όχι μόνο στην εποχή που έζησε αλλά και σήμερα ακόμη είναι Φως μες το σκοτάδι της πλάνης και της αποστασίας. Προσπαθούν σήμερα οι άνθρωποι να φωτίσουν το σκοτάδι τους το πνευματικό με τα φώτα της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας, της πολιτικής κουλτούρας. Αλλά όλα αυτά τα φώτα μπροστά στο Φως του ευαγγελίου είναι πυγολαμπίδες γιατί έχουν γεννήτρια τους τη γη. Το ευαγγέλιο του απ. Λουκά έχει γεννήτρια τον ουρανό, γιατί δεν είναι θεωρίες και ιδεολογίες του κόσμου τούτου και ανθρώπινες ανακαλύψεις, αλλά αποκαλύψεις του ίδιου του Θεού. Φαντασθείτε μερικούς ανθρώπους να ζουν όλη τους τη ζωή σε μια σκοτεινή σπηλιά, προσπαθώντας να φωτιστούν μ΄ ένα καπνιστό δαδί και να μην έχουν αντικρύσει ποτέ το φως του ήλιου. Κάποιος όμως που τους αγαπά πάει στη σπηλιά και τους μιλά. Τους λέγει ότι υπάρχει ένα άλλο Φως πολύ πιο ανώτερο και δυνατό απ΄αυτό που έχουν και δεν σβήνει ποτέ! Μερικοί τον χλευάζουν, ενώ άλλοι τον ακολουθούν και τους βγάζει έξω από τη σπηλιά στο φως του ήλιου!…

Αυτό συνέβη με τον Χριστό, ήρθε μέσα στο σπήλαιο των αμαρτιών μας που φωτιζόταν απ’ τα καπνιστά δαδιά της ανθρώπινης φιλοσοφίας και της γήινης ιδεολογίας…

Αυτό συνέβη και με τον απ. Λουκά. Ο Λουκάς πρώτα φωτίσθηκε ο ίδιος κι έπειτα βγήκε να φωτίσει. Έγραψε αφού έπραξε, δίδαξε αφού εποίησε, εφάρμοσε το ευαγγέλιο. Εμείς σήμερα κάνουμε το δάσκαλο στους άλλους, αλλά σύμφωνα με το ρητό «Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτης». Συμβουλεύουμε τα παιδιά μας για το καλό, ενώ εμείς είμαστε χειρότεροι απ΄αυτά!

Ο απ. Λουκάς φώτισε τον κόσμο, αφού πρώτα έγινε ο ίδιος φως και συνδέθηκε όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά με την πηγή του Αιωνίου και αφθάρτου Φωτός που είναι ο Χριστός. Αυτή την οδό μας καλεί σήμερα να βαδίσουμε και εμείς ο Άγιος Απόστολος Λουκάς.

ὑπό Ἀρχιμ. Βασιλείου Μπακογιάννη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s