Σε κάποιες στιγμές απογοήτευσης μέσα στην οικογένεια

Τι μας είπε ο Σμέμαν; Αν θέλεις πραγματικά να μάθεις πως υπάρχουν τα πάντα στον κόσμο, ξεκίνησε να ευχαριστείς τον Θεό για αυτόν. Αυτή η στάση έχει κατάφαση στο τώρα, κατ’ αρχάς από πλευράς χρόνου. Δεν κρεμόμαστε ούτε από το παρελθόν ούτε από το μέλλον. Τιμούμε το παρελθόν και ενδιαφερόμαστε για το μέλλον, αλλά το χτίζουμε από τώρα.
Δεύτερον, έχει κατάφαση αυτή η στάση στο σχετικό. Αν Τον ευχαριστήσω για τον κόσμο, θα Τον ευχαριστήσω για έναν κόσμο σχετικό. Και για να μην αοριστολογούμε περί κόσμου, θα Τον ευχαριστήσω που η γυναίκα μου είναι σχετική, δεν είναι απόλυτη. Δεν έχει πιθανόν τα πάντα, όσα θα ήθελα. Τα παιδιά μου είναι σχετικά, δεν είναι απόλυτα. Δεν είναι τα παιδιά που ονειρεύτηκα πρίν τα αποκτήσω. Που όλοι ονειρεύονται τα καλύτερα παιδιά, αλλά όταν τα αποκτούμε είναι τα πραγματικά παιδιά ,μας αρέσει δεν μας αρέσει.
Λοιπόν, βλέπετε ότι δεν είναι γενικότητες περί κόσμου. Στην πραγματικότητα και στον μικρόκοσμό μας ισχύουν αυτά. Δηλαδή, σε κάποιες στιγμές απογοήτευσης μέσα στην οικογένεια του, ποιος δεν έχει καταφύγει στο φαντασιακό καταφύγιο του πως θα ήταν μια γυναίκα τέλεια ή ένας άντρας τέλειος και όχι αυτός ή αυτή που έχει. Ή τα παιδιά του αν είναι καλύτερα από του γείτονα. Η στάση του Σμέμαν είναι πάρα πολύ σοφή. Είναι σαν να σου λέει, για να πας στο απόλυτο αγκάλιασε το σχετικό, ευχαρίστησε τον Θεό για το σχετικό. Είναι ο δρόμος για να φτάσεις στο απόλυτο.

** π. Βασίλειος Θερμός. Από το βιβλίο «Ο έρωτας του απολύτου» (Δοκιμές πάνω στην αιώνια διαπάλη μεταξύ φαντασίωσης και πραγματικότητας στην ανθρώπινη ζωή) • εκδόσεις Αρμός

*Στην φωτογραφία ο π. Αλέξανδρος Σμέμαν σε νεαρή ηλικία με την οικογένειά του.

Πηγή: https://anastasiosk.blogspot.com

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s